Έφηβη
Ας ξεχωρίσουμε τους μύθους από τα γεγονότα για να γίνει εύκολη η ζωή των έφηβων κοριτσιών
Πόση ομορφιά μαζί και αγωνία υπάρχει στην εφηβεία με την έντονη σωματική, συναισθηματική, διανοητική, και πνευματική ανάπτυξη.
Είναι η εποχή που το παιδί μπαίνοντας στην εφηβεία, χάνει τις παιδικές του συνήθειες και αναπτύσσει καινούργιες που μπορεί να το ακολουθούν όλη του την ζωή.
Οι ανησυχίες σχετικά με την υγεία των εφήβων συνήθως επικεντρώνονται σε θέματα του τρόπου ζωής τους, όπως ο έλεγχος του βάρους, η πολύωρη ενασχόληση με το διαδίκτυο, το κάπνισμα, ο ύπνος, και το σεξ.
Ως γονείς μπορείτε και ασφαλώς θέλετε να οδηγήσετε την έφηβο σας να φτάσει στη βέλτιστη ανάπτυξη του σώματος αλλά και των ταλέντων της.
Ο τρόπος είναι απλός. Δημιουργούμε συνήθειες στον τρόπο ζωής που υποστηρίζουν ένα υγιές σώμα και μία χαρούμενη έφηβο.
Αλλά όπως είναι γνωστό στα απλά κρύβονται οι δυσκολίες. Και οι περισσότερες δυσκολίες έχουν αφετηρία τις δικές μας συνήθειες.
Το παράδειγμα του τρόπου ζωής των γονέων, που είναι ή δεν είναι σύμφωνο με τις συμβουλές που δίνουν στην κόρη τους καθώς και οι βασισμένες στο διάλογο συζητήσεις (και όχι στις φωνές και τις απειλές) που γίνονται, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την δική της συμπεριφορά.
Οι έφηβες πρέπει να ξέρετε ότι θεμέλια της υγείας σας είναι η διατροφή και η γυμναστική.
Αν σας αρέσουν τα ομαδικά αθλήματα πολύ καλά. Αν όχι δεν πειράζει. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Εύκολο να τις ανακαλύψετε.
Καλή διατροφή δεν σημαίνει ότι πρέπει να πεινάτε ή να στερείστε τροφές που σας αρέσουν. Σημαίνει πρώτα απ’όλα ότι αγαπάτε και σέβεστε το σώμα σας. Γιαυτό και η τροφή σας κατά κύριο λόγο θα είναι σπιτική με ποικιλία και υγιεινό τρόπο μαγειρέματος. Αν αθλείστε θα πρέπει εσείς η ίδια να ξέρετε, ότι ο οργανισμός σας απαιτεί περισσότερες θερμίδες.
Μπορεί να αντιμετωπίσετε κοροϊδία ή και εχθρική συμπεριφορά ( bullying) από συμμαθητές σας.
Ποτέ μην το κρύψετε. Ξεκινήστε διάλογο πρώτα και άμεσα με τους γονείς σας για το θέμα αυτό.
Ασφαλώς και σας απασχολεί το σεξ
Το ιντερνέτ και οι φίλοι δεν είναι οι καταλληλότεροι να σας πληροφορήσουν. Ζητήστε από την μητέρα σας ή την/τον γυναικολόγο της να σας ενημερώσει. Οι ακριβείς πληροφορίες και η ειλικρινής συζήτηση για την σεξουαλική ζωή, που περιλαμβάνει την χαρά αλλά και την προφύλαξη από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, την αντισύλληψη αλλά και τα συναισθήματα, βοηθούν στην εξέλιξη σας σε έναν σεξουαλικά υπεύθυνο ενήλικα