Συμφωνα με μιά έρευνα του 2010 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psycology αποδείχτηκε αυτό που όλοι μας ξέρουμε και το εκφράζει πολύ καλά το ”ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιό δυνατό”.
Δηλαδή ότι οι άνθρωποι που στην ζωή τους αντιμετωπίζουν τις αντιξοότητες που αναπόφευκτα συμβαίνουν σε όλους, είναι ευτυχέστεροι και χειρίζονται καλύτερα τα γεγονότα της ζωής τους αλλά και τις ¨προκλήσεις¨ που τους παρουσιάζονται σε οποιονδήποτε τομέα. Με άλλα λόγια επιβιώνουν ευκολότερα σε δύσκολες καταστάσεις και είναι περισσότερο ευτυχισμένοι.
Αυτή η γνώση έχει μεγάλη σημασία για την ανάγκη διάκρισης της προστασίας από την υπερπροστασία των παιδιών.
Γιατί ενώ η προστασία επιβάλλεται ,η υπερπροστασία θα τους στερήσει τους μηχανισμούς αυτοελέγχου και ανάπτυξης των δεξιοτήτων αυτοδιόρθωσης των ψυχολογικών εντάσεων που σε όλους φέρνουν τα γεγονότα της ζωής.
Για τους περισσότερους ανθρώπους και ιδιαίτερα για τις περισσότερες γυναίκες, οι δείκτες της επιτυχίας στη ζωή περιλαμβάνουν τον γάμο, τα παιδιά, τα λεφτά, την ικανοποίηση από την επαγγελματική ενασχόληση.
Από πολύ μικρή ηλικία ωθούνται να βάλουν σαν στόχους αυτά τα κριτήρια χωρίς να τους εξηγηθεί ότι αυτή είναι η μιά πλευρά της ζωής.
Η ζωή όμως έχει πολλές όψεις και όποιος δεν το ξέρει βρίσκεται σε παρανόηση.
Γιατί βέβαια αυτό το σενάριο ακόμη και όταν πετύχει δεν αποκλείει να προκύψουν αντίξοες καταστάσεις όπως δυσκολίες σε μια εγκυμοσύνη ή ακόμη και δυσκολίες να επιτευχθεί εγκυμοσύνη, διαζύγια, αρρώστιες, οικονομικές καταστροφές.
Εξ άλλου πόσο συχνά οι άνθρωποι αναζητουν την επιτυχία με γνώμονα τις εσωτερικές τους κλίσεις και ανάγκες; Και πόσο συχνά βασίζονται σε ΄΄εξωτερικούς ” παράγοντες όπως π.χ αποφασίζουν το επαγγελμά τους επειδή το περιβάλλον τους ή και οι ίδιοι πιστεύουν ότι θα τους δώσει ”ασφάλεια”.
Βεβαίως αν εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες είναι εύκολο να συμπεράνουμε ότι την ευτυχία μας δεν την προσδιορίζουμε μέσα μας αλλά στην προσδοκία ότι :
- Η συμπεριφορά ή η διαμόρφωση του χαρακτήρα των κοντινών μας ανθρώπων θα είναι συνεχώς η πηγή που θα τροφοδοτεί την ευτυχία μας.
- Από την προσδοκία ότι θα είμαι ευτυχισμένη/ος όταν θα……
Με αυτό τον τρόπο όμως μεταθέτουμε στο μέλλον τη χαρά και την ευτυχία στη ζωή ή αναπολούμε την ¨ευτυχία¨ του παρελθόντος σβήνοντας όλα τα αρνητικά που μας συνέβησαν τότε από το μυαλό μας.
Ενώ η ζωή μας βρίσκεται στο παρόν, στη κάθε στιγμή που ζούμε.
Τελικά ισχύει: Η ευτυχία όπως και η τύχη ευνοεί τα προετοιμασμένα μυαλά.