Η καινοτόμος έρευνα της Βissell για τον καρκίνο του μαστού
Η καινοτόμος έρευνα της Βissell για τον καρκίνο του μαστού έχει μεγάλη επίδραση στην κατανόηση της βιολογίας του καρκίνου.
Ειδικά εξηγεί πως η τρισδιάστατη αρχιτεκτονική ενός οργάνου είναι υπεύθυνη για την φυσιολογική συμπεριφορά και πως η απώλεια αυτής της βασικής πληροφορίας επηρεάζει την γένεση των όγκων.
Με την εργασία της τελικά αποδεικνύεται ο κεντρικός ρόλος της αμοιβαίας επίδρασης μεταξύ του πυρήνα και του εξωκυττάριου χώρου που περιβάλλει τους ιστούς.
Η Mina Bissell υποστήριξε ότι είναι η ανισορροπία της δυναμικής ανταλλαγής πληροφοριών που προκαλεί καρκίνο και αυτό όταν οι περισσότεροι ερευνητές του καρκίνου εστίαζαν στα μεταλλαγμένα γονίδια ως αναγκαία και ικανή προϋπόθεση για την δημιουργία όγκων.
Τα δεδομένα που προκύπτουν από έρευνα αρκετών δεκαετιών από την Bissell και την ομάδα της, δηλώνουν ότι δεν οδηγείται ένας οργανισμός σε καρκίνο μόνο από τις γενετικές μεταλλάξεις στον πυρήνα του κυττάρου αλλά και από την ανατροπή του μικροπεριβαλλοντικού ελέγχου.
Το αλφαβητάρι των γονιδίων είναι το ίδιο για όλα τα σωματικά κύτταρα αλλά ανάλογα με τον ιστό τα κύτταρα κάνουν διαφορετική δουλειά.
Πως ξέρουν τι να κάνουν; αναρωτιόταν η Βissell.
Η απάντηση είναι ότι το μικροπεριβάλλον είναι εκείνο που τους το λέει.
Για παράδειγμα η Bissell και οι συνεργάτες της έδειξαν ότι κύτταρα που αφαιρέθηκαν από το δέρμα ή από τον μαστό και τοποθετήθηκαν σε ένα τριβλίο (πλαστικός δίσκος) έχασαν την ταυτότητα τους. Όταν όμως τοποθετήθηκαν σε σωστό τρισδιάστατο περιβάλλον θυμήθηκαν την προελευσή τους και απέκτησαν τα χαρακτηριστικά των κυττάρων του δέρματος ή του μαστού.
Κάθε όργανο λοιπόν είναι σοφά φτιαγμένο ώστε κάθε ιστός να γνωρίζει πως να σχηματίζεται και τι να κάνει στον οργανισμό μας.
Ασφαλώς τα γονίδια είναι απαραίτητα και πολύ σημαντικά, αλλά το μικροπεριβάλλον των ιστών ενοποιεί τα πάντα ώστε να προσφέρει στο γονίδιο τις σωστές πληροφορίες.
Αυτό που γίνεται με τα φυσιολογικά κύτταρα, γίνεται επίσης και με τα καρκινικά.
Σε τρισδιάστατες καλλιέργειες καρκινικά κύτταρα του μαστού με γενετικές μεταλλάξεις, όταν γίνεται φυσιολογικό το μικροπεριβάλλον τους, μπορεί να οδηγηθούν στο να συμπεριφέρονται ως φυσιολογικά.
Αυτό σημαίνει ότι ο φαινότυπος μπορεί να υπερισχύσει στον γονότυπο στην φυσιολογική ανάπτυξη αλλά και στην ανάπτυξη ασθενειών.
Στα υγιή σώματα, η ομοιόσταση και η αρχιτεκτονική του φυσιολογικού ιστού εμποδίζουν την ανάπτυξη των καρκίνων.
Αλλά οι αλλαγές στο μικροπεριβάλλον – μετά από τραυματισμό για παράδειγμα – μπορούν να αλλάξουν την ισορροπία.
Αυτό εξηγεί γιατί πολλοί άνθρωποι ενώ μπορεί να κυκλοφορήσουν καρκινικά κύτταρα στο σώμα τους χωρίς να το γνωρίζουν, ποτέ δεν αναπτύσσουν καρκίνο και γιατί οι όγκοι συχνά αναπτύσσονται όταν ο ιστός έχει υποστεί βλάβη ή όταν το ανοσοποιητικό σύστημα έχει κατασταλεί