Οι συχνές αγκαλιές στα μωρά τους προκαλούν θετικές γενετικές αλλαγές
Ξέρουμε ότι οι θερμές αγκαλιές στα μωρά είναι ευεργετικές. Τους δημιουργούν αίσθηση ασφάλειας και ηρεμίας.
Από έρευνες φαίνεται όμως ότι το αγκάλιασμα από τους γονείς τους, από τους οικείους τους δεν τα χαλαρώνει απλώς, αλλά τους προκαλεί αλλαγές σε μοριακό επίπεδο, που συνεχίζουν να υπάρχουν και μετά πολλά χρόνια.
Τα μωρά που είναι σε μικρότερη φυσική επαφή με τους δικούς τους, είναι περισσότερο αγχώδη και τελικά εμφανίζουν επιγενετικές αλλαγές στην έκφραση των γονιδίων τους.
Από μία μελέτη που έγινε στον Καναδά, ζητήθηκε από 94 γονείς νεογέννητων, να κρατούν ημερολόγιο.
Θα κατέγραφαν καθημερινά και για πέντε εβδομάδες τις συναισθηματικές και συγκινησιακές συμπεριφορές τους προς το νεογέννητο μωρό τους, αλλά και τις συνήθειες που αποκτά το μωρό στο κλάμα, στον ύπνο κλπ.
Μετά από τεσσεράμισι χρόνια οι ερευνητές εξέτασαν το DNA των παιδιών για να αναλύσουν μια βιοχημική τροποποίηση που ονομάζεται μεθυλίωση του DNA.
Η μεθυλίωση του DNA είναι ένας επιγενετικός μηχανισμός που αλλάζει το πώς λειτουργούν τα γονίδια και επηρεάζει την έκφρασή τους.
Οι ερευνητές βρήκαν διαφορές μεθυλίωσης μεταξύ των παιδιών “με πολλές αγκαλιές” και των παιδιών “με λίγες αγκαλιές” σε πέντε ειδικές θέσεις του DNA, δύο από τις οποίες ήταν εντός γονιδίων.
Οι αλλαγές αυτές αφορούσαν δύο βασικούς τομείς.
Την άμυνα του οργανισμού και τον μεταβολισμό.
Φυσικά είναι γνωστό από την εμπειρία ότι η ανθρώπινη επαφή έχει πολύ καλά αποτελέσματα για εμάς και την ανάπτυξή μας, αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει πώς μπορούν να αλλάξουν επιγονιδιακά τα γονίδια των μωρών.
Μεγαλύτερες μελέτες θα βοηθήσουν να διερευνηθεί κατά πόσο ενδέχεται να προκύψουν μακροπρόθεσμες αλλαγές, αλλά και ποιές ακριβώς είναι αυτές, στην υγεία μας όταν έχουμε πολλές ή λίγες αγκαλιές στην βρεφική μας ηλικία.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Development and Psychopathology