Μια χημική ουσία που απαγορεύτηκε το 1972 έχει επιπτώσεις σήμερα
Η Φινλανδία είναι μια χώρα της οποίας το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης παρακολουθεί τις διαγνώσεις, όπως ο αυτισμός, σε όλους τους ανθρώπους που ζουν σε αυτήν.
Έγινε μια μελέτη στην οποία συνεργάστηκαν ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ιατρικού κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, Άλαν Μπράουν, με Φιλανδούς συναδέρφους του, στην οποία εντόπισαν 778 περιπτώσεις παιδιών με διάγνωση αυτισμού που γεννήθηκαν από το 1987 έως το 2005.
Σε όλες τις περιπτώσεις υπήρχαν και αναλύθηκαν δείγματα αίματος που είχαν ληφθεί από τις μητέρες αυτών των παιδιών στην αρχή της εγκυμοσύνης τους για υποπροϊόντα του εντομοκτόνου DDT όπως για παράδειγμα το DDE.
Μετά την ανάλυση αυτών των δειγμάτων αίματος για το DDE, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μητέρες με υψηλότερα επίπεδα της ένωσης είχαν 32% μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν παιδιά με αυτισμό. Επιπλέον, τα επίπεδα DDE ήταν ακόμη υψηλότερα (περισσότερο από 2 φορές) στις μητέρες των οποίων τα παιδιά είχαν τόσο αυτισμό όσο και μια διανοητική αναπηρία.
Παρότι το εντομοκτόνο DDT από πολλές χώρες έχει απαγορευτεί πάνω από 30 χρόνια διασπάται τόσο αργά που σχεδόν κάθε άνθρωπος στον δυτικό κόσμο έχει εκτεθεί σ’αυτό, αφού τα υποπροϊόντα του παραμένουν στο έδαφος και στα υπόγεια νερά.
Όπως σε όλες τις χώρες και στην δική μας πριν την απαγόρευση του, το χρησιμοποιούσαν στους αναέριους ψεκασμούς για τα κουνούπια αλλά και στις αγροτικές καλλιέργειες.
Έτσι σχεδόν όλοι έχουν κάποιο ποσό από το DDT στον οργανισμό τους.
Όταν μια γυναίκα είναι έγκυος, το έμβρυο εκτίθεται σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα αυτών των χημικών ουσιών από ό, τι η μητέρα.
Γιατί συγκεντρώνονται όταν περνούν από το αίμα της στον πλακούντα και εισέρχονται στον εμβρυϊκό εγκέφαλο όπου και μεταβάλλουν την ανάπτυξη του.
Όπως ήδη είπαμε σχεδόν όλοι μας ανεξαρτήτως ηλικίας ή κοινωνικοοικονομικής κατάστασης έχουμε DDT στο σώμα μας. Και ασφαλώς μερικές μόνο γυναίκες γεννούν παιδιά με αυτισμό.
Εκατοντάδες άλλες μελέτες δείχνουν ότι επιπλέον παράγοντες παίζουν ρόλο, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλού βάρους γέννησης, της ηλικίας των γονέων (οι γονείς με ηλικία πάνω από τα 40 φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο), η λήψη από την γυναίκα του αντιεπιληπτικού φαρμάκου βαλπροϊκό οξύ ενώ είναι έγκυος, αν η μητέρα έχει αυξημένα επίπεδα φλεγμονής στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και βέβαια γεννετικοί παράγοντες.
Το να προτιμούν οι μέλλοντες γονείς αλλά και οι έγκυες γυναίκες βιολογικά τρόφιμα και να πλένονται με άφθονο τρεχούμενο νερό τα φρούτα και λαχανικά για να φεύγουν τα τοξικά υπολείματα είναι μια λογική ενέργεια.
Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που συνδέει ένα εντομοκτόνο με τον κίνδυνο για αυτισμό χρησιμοποιώντας δείγμα από το αίμα της μητέρας.
Δημοσιεύθηκε online στις 16 Αυγούστου στο American Journal of Psychiatry.