κάψουλες ινσουλίνης
Περισσότεροι από 40.000.000 υπολογίζονται τα άτομα με διαβήτη τύπου Ι, δηλαδή με τον διαβήτη που εμφανίζεται σε νεαρή ηλικία και η θεραπεία του είναι οι ενέσεις ινσουλίνης. Συνήθως ξεκινούν με δυο ενέσεις ινσουλίνης την ημέρα και όλη τους την ζωή αγωνίζονται να διατηρήσουν σε ανεκτά όρια τα επίπεδα του σακχάρου στο σώμα τους για να αποφύγουν τα σοβαρά προβλήματα υγείας που προκαλεί η αύξηση του.
Πολύ περισσότερα εκατομμύρια ατόμων έχουν διαβήτη τύπου ΙΙ που ευτυχώς οι περισσότεροι μπορούν να ρυθμιστούν με διατροφή ή και φαρμακευτική θεραπεία από το στόμα, αρχικά τουλάχιστον, και μετά από κάποια χρόνια που ελαττώνεται περισσότερο η παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας αναγκάζονται να ξεκινήσουν τις ενέσεις ινσουλίνης.
ανοίγει ένα καταπληκτικό καινούργιο κεφάλαιο στη χορήγηση των πρωτεϊνικών φαρμάκων όπως η ινσουλίνη, αλλά όχι μόνο, από το στόμα.
Και βέβαια στην εγκυμοσύνη όταν υπάρχει διαβήτης που δεν μπορεί να ρυθμιστεί με την διατροφή αναγκαζόμαστε να ξεκινήσουμε τις ενέσεις ινσουλίνης.
Μέχρι τώρα δεν είχε γίνει δυνατό να χορηγούνται φάρμακα που είναι πρωτείνες ή πεπτίδια όπως η ινσουλίνη από την στοματική οδό, γιατί τα υγρά του στομαχιού τα καταστρέφουν.
Τι αλλάζει με τα αποτελέσματα της έρευνας του καθηγητή Samir Mitragotri και της ομάδας του, ερευνητών στο Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences (SEAS) ;
Όπως είπε και ο ίδιος:
“η προσέγγισή μας είναι σαν το μαχαίρι ελβετικού στρατού, όπου ένα χάπι έχει εργαλεία για την αντιμετώπιση καθενός από τα εμπόδια που συναντώνται”.
Με άλλα λόγια βρήκαν ένα τρόπο να μεταφέρουν την ινσουλίνη μέσα σε ένα υγρό από χολίνη και γερανικό οξύ που τοποθετείται σε κάψουλα από πολυμερές υλικό, ανθεκτικό στα γαστρικά οξέα.
Έτσι η κάψουλα περνά εμπόδιο του όξινου περιβάλλοντος του στομαχιού, διαλύεται στο περισσότερο αλκαλικό περιβάλλον του λεπτού εντέρου και εκεί ελευθερώνει την ινσουλίνη.
Αν όλα συνεχίσουν να είναι τόσο καλά από πλευράς πιθανών παρενεργειών ( άλλωστε η χολίνη και το γερανικό οξύ είναι πολλά χρόνια εγκεκριμένα και δοκιμασμένα), ανοίγει ένα καταπληκτικό καινούργιο κεφάλαιο στη χορήγηση των πρωτεϊνικών φαρμάκων όπως η ινσουλίνη, αλλά όχι μόνο, από το στόμα.
Πηγή: https://www.seas.harvard.edu/news/2018/06/delivering-insulin-in-pill