Εάν είστε έγκυος μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ή προγραμματίζετε εγκυμοσύνη, είναι καλό να προγραμματίσετε επίσης την επίσκεψη σας στον/στην οδοντίατρο σας. Γιατί οι αλλαγές που γίνονται στις ορμόνες σας στην εγκυμοσύνη, μπορεί να αποτελέσουν αιτία για την αύξηση των παθήσεων της στοματικής κοιλότητας.
Έρευνες δείχνουν, ότι μερικές παθήσεις όπως η περιοδοντίτιδα, συνδέονται με τον πρόωρο τοκετό και το χαμηλό βάρος του εμβρύου.
Η αύξηση της προγεστερόνης από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, μπορεί να σας δημιουργήσει ουλίτιδες. Ο καθαρισμός των δοντιών από την πλάκα, ενδεχομένως συχνότερα απ’ ότι συνήθως αν το κρίνει ο οδοντίατρος σας, θα λύσει το πρόβλημα.
Συζητήστε με την/τον οδοντίατρο σας οποιαδήποτε αλλαγή ή ενόχληση έχετε παρατηρήσει καθώς και για τα φάρμακα που παίρνετε. Έτσι θα ελαττώσετε τις πιθανότητες να αντιμετωπίσετε έκτακτες καταστάσεις με τα δόντια σας.
Οδοντίατρος και γυναικολόγος θα συνεργαστούν, ώστε με ασφάλεια να σας χορηγηθούν τα τυχόν παυσίπονα ή αντιβιοτικά που θα κριθούν απαραίτητα για την υγεία σας. Μία εστία φλεγμονής σε εσάς είναι βλαβερή και για το μωρό σας.
Στις έκτακτες περιπτώσεις που απαιτείται να γίνει ακτινογραφία της στοματικής κοιλότητας, πρέπει να ξέρετε ότι η ακτινοβολία της είναι πολύ χαμηλή και η ειδική ποδιά θα προστατέψει το μωρό σας. Ακόμη και κάτω από αυτές τις συνθήκες, αν η ανάγκη για ακτινογραφία μπορεί να αναβληθεί για μετά τον τοκετό ασφαλώς θα το προτιμήσετε.
Ενημερώστε τον/την οδοντίατρο σας :
1. Aν η εγκυμοσύνη σας είναι υψηλού κινδύνου.
2. Τον μήνα της εγκυμοσύνης σας.
3. Για τα φάρμακα που παίρνετε, κυρίως αν πρόκειται για αντιπηκτικά.
4. Αν παρατηρήσατε πρήξιμο, ερυθρότητα, πόνο, αιμορραγία στο στόμα σας.
Απλά βήματα για την στοματική σας υγεία είναι:
Προσεκτικό πλύσιμο των δοντιών δύο φορές την ημέρα.
Χρήση οδοντικού νήματος.
Περιορισμός της ζάχαρης και γενικά των υδατανθράκων.
Τακτικοί έλεγχοι των δοντιών.